Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Φωτό και βίντεο από την 22η ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ στις 9/6/18

















Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων μνήμης, για τη συμπλήρωση 74 χρόνων, από τη σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου, έλαβε χώρα η 22η λαμπαδηφορία, που διοργανώθηκε από την πολιτιστική εταιρεία ''ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ'', υπό την αιγίδα της UNESCO ΤΛΕΕ, το Σάββατο 9/6/2018 και ώρα 20.15μμ.

Τελέστηκε τρισάγιο, στο Μαυσωλείο, και στη συνέχεια ακλούθησε πομπή με την ελληνική σημαία και πλήθος κόσμου, από το Δίστομο και από άλλα μέρη, η οποία κατέληξε στο Μνημείο του Παγκόσμιου Φιλιού.

Η φετινή λαμπαδηφορία ήταν αφιερωμένη και στη μνήμη του σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου, μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Ο ήρωας αετός της Πολεμικής μας Αεροπορίας είχε ζήσει στην περιοχή και οι συγκεντρωμένοι τον χειροκρότησαν θερμά.

Ιδιαίτερα συγκινητική η ομιλία της κας Ελένη Αθανασίου-Κίνια, που επέζησε από τη σφαγή του Διστόμου.

Μίλησε επίκαιρα για το έγκλημα αυτό της παγκόσμιας ιστορίας η κα Αποστολία Ακριβούση, προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας. Απηύθυναν χαιρετισμούς παρευρεθέντες εκπρόσωποι φορέων.

Αναγνώσθηκε επίσης χαιρετισμός, του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Αγγελόπουλου, απο την κα Ακριβούση, επειδή ο ίδιος, προσκεκλημένος από τους διοργανωτές, δεν μπόρεσε να παραστεί.

Έγινε κατάθεση στεφάνων από την κα Κίνια και την κα Ακριβούση και η όλη τελετή έκλεισε με επίκαιρα θεατρικά δρώμενα και απαγγελίες ποιημάτων.

Στην ομιλία της η κ. Ελένη Αθανασίου-Κίνια παραστατικότατη, έφερε στη μνήμη, τις σκηνές της αγριότητας και της θηριωδίας των Ναζί, που πυροβολούσαν τα βρέφη, στο κεφάλι, στην αγκαλιά της μάνας τους. Ξετύλιξε τα βιώματά της τον πόνο και την πίκρα της και συγκίνησε τους πάντες.

Η κ. Αποστολία Ακριβούση έδωσε στους συγκεντρωμένους ακροατές, την πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, πως με συντονισμένες προσπάθειες και έρευνες της ίδιας, και τη συνδρομή του Δήμου, η σφαγή του Διστόμου έχει αναγνωρισθεί από την Διεθνή Ιατρική Επιτροπή ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας.

Απομένει στην Ελληνική Πολιτεία να προωθήσει την τελική αναγνώρισή του από τον ΟΗΕ και τη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Α.Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


















































































































Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ, ευχαριστεί την κυρία ΑΚΡΙΒΟΥΣΗ , προϊστάμενο της ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ.

Επίσης, ευχαριστεί  την δημοσιογράφο κυρία Νικολαϊδη  και την  εκπομπή της "ΑΝΑΔΕΙΞΕ ΤΟ" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου