Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Από την ομιλία του Ναύαρχου ε.α., κ. Λυμπέρη στον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς









ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και ως άλλος άγγελος Κυρίου έφεραν στην υποδουλωμένη χώρα το «χαίρε» και το χαρμόσυνο μήνυμα της απελευθέρωσης.

Ο αγώνας αυτός όμως είχε προετοιμαστεί πολλά χρόνια νωρίτερα, καθώς οι Έλληνες ποτέ δεν αποδέχθηκαν την υποδούλωσή τους στο σουλτάνο.

Μερίδιο σ’ αυτούς τους άδοξους ως προς την κατάληξή τους αγώνες, αλλά ένδοξους καθώς προετοίμασαν το μεγάλο ξεσηκωμό έχει και η Λιβαδειά με το μεγάλο θαλασσομάχο της, το Λάμπρο Κατσώνη, που το 1788 αγοράζει στην Τεργέστη ένα αμερικανικό καταδρομικό με 26 πυροβόλα, την «Αθηνά της Άρκτου», δηλαδή την Αθηνά του Βορρά. Το καταδρομικό αγοράστηκε με εισφορές των Ελλήνων και συμπλήρωσε τον υπόλοιπο στόλο του Κατσώνη, ο οποίος επίσης είχε εξοπλιστεί αποκλειστικά με ελληνικά χρήματα. Με το στόλο αυτό ο Κατσώνης κατέπλευσε στο Αιγαίο και άρχισε τις περιλάλητες καταδρομές του εναντίον των Τούρκων.

Σε ανάμνηση και τιμή των αγώνων του Κατσώνη, αλλά και σε ανάμνηση και τιμή των αγώνων του ελληνικού έθνους, ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας πραγματοποίησε  τη Τρίτη 25 Μαρτίου 2014 . στην αίθουσά του (στέγη Σ. Σταθά) εκδήλωση αφιερωμένη στη συμβολή του ναυτικού στον αγώνα του 1821.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν  ο Βοιωτός συμπατριώτης μας κ. Χρήστος Π. Λυμπέρης, ναύαρχος ε.α.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου