Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ιατροδικαστική στοιχειοθέτηση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας της σφαγής του Διστόμου ως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο συνέδριο.ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΙατροδικαστική στοιχειοθέτηση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας της σφαγής του Διστόμου ως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο συνέδριο 


Μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και όχι μόνο προκάλεσε η κα Αποστολία Ακριβούση, Προισταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά την ιατροδικαστική προσέγγιση-στοιχειοθέτηση ως εγκλημα κατά της ανθρωπότητας της σφαγής των 218 Ελλήνων του Διστόμου μετά από 72 χρονια από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής , στο 35ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ακαδημίας του Νόμου και των Ψυχικών Νόσων τον Ιουλιο του 2017 στην Νομική Σχολή, Charles University , στην Πράγα. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας στοιχειοθετεί με επιστημονικό κριτήριο το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της σφαγής του Διστόμου αντί για οποιαδήποτε ‘’θεώρηση’’ υπήρχε ότι ‘’δήθεν’’ επρόκειτο για έγκλημα πολέμου.


Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας της ΙΥΛ με 209 προσομοιώσεις ιατροδικαστικής θανατολογίας, με 209 προσομοιώσεις κλινικής ιατροδικαστικής και 19 προσομοιώσεις ιατροδικαστικής αυτοψίας του χώρου συνοψίζονται και στοιχειοθετούν τους 5 άξονες του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητος συμφωνα και με το διεθνές δίκαιο. Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:


· 1.Η πρόκληση θανάτου βιαίως βρεφών παιδιών, ηλικιωμένων, γυναικών και ενηλίκων χωρίς διάκριση.


· 2.Ο μηχανισμός του θανάτου κατά μόνας είναι ποικιλόμορφος αναλόγως το μέσο πρόκλησης, των έμμεσων και αμεσων θανατηφόρων κακώσεων. Στις δε περισσότερες περιπτώσεις τα μέσα πρόκλησης κακώσεων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν άνω του ενός.


· 3.Τα μέσα πρόκλησης των έμμεσων και άμεσων θανατηφόρων κακώσεων ήταν όπλα μακρύκανα, περίστροφα, ξιφολόγχες, μαχαίρια και πρόκληση επίσης κακώσεων από φωτιά.


· 4.Εχουν καταγραφεί αναφορές βιασμών


· 5.Δύναται επίσης να στοιχειοθετηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις διακεκριμένους τύπους βασανιστηρίων όπως πχ η εκτέλεση μελών της ιδιας οικογενείας στον ιδιο χώρο συνυπαρχόντων και άλλων αξιοποίνων πράξεων δηλ, ότι ο τελευταίος που πεθαινει ή ο προτελευταίος μέλη της ίδιας οικογένειας ή συναθροίσεων ανθρώπων που βρέθηκαν μαζί, να βιώνουν όλους τους προγενέστερους θανάτους και τις αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χωρα παρουσία τους μέχρι ο θάνατος να επέλθει και στους ιδίους.


Τέλος η ετυμηγορία για τη σφαγή του Διστόμου ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει στο πλαίσιο της απονομής του δικαίου διεθνώς. Πιστεύουμε ότι η σφαγή του Διστόμου στοιχειοθετεί το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ακόμη και στο πλαίσιο της μείζονος ηθικής του δικαίου. 


ABSTRACT


Forensic approach in the Distomo massacre-Eglima/Crime against humanity- 10 June 1944


Apostolia Akrivousi, Coroner of Lamia, Greece


We present the first forensic approach-investigation honouring the moral-ethical of 72 years after the slaughter of 218 Greek inhabitants of Distomo by German occupation troops.


Infant, children and elderly adult women without distinction, suggests crime against humanity for the following reasons:


1. The mechanism of death singly varies/ means used in most cases were over one.


2. The means causing deaths were guns, pistols, more likely bayonet knives, and fire.


3. There are reports of rapes


4. It could also be substantiated about distinguished kind of tortures eg execution of members of the same family, in the same area and other criminal activities. The last pending is the death of the last to the penultimate family member , what is also experienced and considered as such.


Finally the verdict for this crime is not yet decided.


We believe it has to be considered as crime against humanity, under the law of morality.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2016 έλαβε χώρα στη Λαμία το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας και με ειδικό αφιέρωμα στη σφαγή του Διστόμου, όπου και εκεί είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Ιατροδικαστικής έρευνας από την κα Ακριβούση παρουσία πολλών προσωπικοτήτων.


Ακολουθεί βίντεο και φωτό από την επίσκεψη της κας ΑΚΡΙΒΟΥΣΗ στο ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ :

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Από την επίσκεψη της Ιατροδικαστή κας ΑΚΡΙΒΟΥΣΗ στο ΔΙΣΤΟΜΟ. Φωτό


Την 19η ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 , η κυρία ΑΚΡΙΒΟΥΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ, ιατροδικαστής και άμα εκτελούσε χρέη προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λαμίας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο ΔΙΣΤΟΜΟ, στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης του ΔΗΜΟΥ Δ.Α.Α., για την ιατροδικαστική επιστημονική έρευνα της σφαγής του ΔΙΣΤΟΜΟΥ που έγινε στις 10 Ιουνίου 1944, η οποία και θα παρουσιαστεί σε Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ και της οποίας τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ της τυποποίησης του εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας, κατ' άρθρο 7.


Στην συνάντηση παραβρέθηκαν , ο Αντιδήμαρχος ΔΙΣΤΟΜΟΥ κος Ζήσης και ο Αστυνομικός


Υπ/ντης κος ΤΟΠΑΛΗΣ.


Μετά το πέρας της ενημέρωσης στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ, ακολούθησε Τιμητική επίσκεψη της κας ΑΚΡΙΒΟΥΣΗ συνοδεία του Αντιδημάρχου κου ΖΗΣΗ και άλλων παρευρισκόντων, στο ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ .
Είχε δε, προηγηθεί στις 11.00 της ιδίας ημέρας,


επίσημη συνάντηση και ενημέρωση για την ιατροδικαστική έρευνα της σφαγής του ΔΙΣΤΟΜΟΥ , με τον πρόεδρο του δικηγορικού Συλλόγου Λειβαδειάς, κον Δαλαμάγκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου